MINDFULNESS

Ενσυνειδητότητα(Mindfulness)

Σχεδόν όλοι μας περνούμε τις μέρες μας τρέχοντας από τη μια στιγμή στην επόμενη στιγμή. Μηχανικά. Αυτόματα. Είμαστε απασχολημένοι διαρκώς, έχουμε υποχρεώσεις που προέρχονται από διάφορους τομείς της ζωής και απλά δεν αισθανόμαστε ότι υπάρχει χρόνος να σταματήσουμε και να “μυρίσουμε τα τριαντάφυλλα…”. Να ζήσουμε το “τώρα” μας. Να “δούμε” κι όχι να κοιτάξουμε την παρούσα στιγμή μας.

Ωστόσο, μπορούμε να δοκιμάσουμε να επιβραδύνουμε. Να νιώσουμε. Να είμαστε παρόντες. Ακριβώς εκεί. Χωρίς το πριν και το μετά να μας απασχολεί για λίγα λεπτά.

Αν καταφέρουμε να δώσουμε την ευκαιρία στο νου μας να εστιάσει στο παρόν, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε περισσότερη ισορροπία, ευτυχία, χαρά και νόημα στη ζωή μας, αλλα και περισσότερη αποτελεσματικότητα στην εργασία μας. Θα μειωθεί το στρες, θα φύγει το αίσθημα ανεπάρκειας. Θα αγαπήσουμε τη στιγμή. Τούτη ακριβώς τη στιγμή. Που δεν θα ξανάρθει…

Ωστόσο, το να είσαι ενσυνείδητος δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Είναι μια συνήθεια που πρέπει να αναπτύξετε. Η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τα μονοπάτια της σκέψης σας και να δημιουργήσετε καινούργια.

Mindfulness είναι αυτό ακριβώς. Ενσυνειδητότητα. Είναι μια φιλοσοφία που επηρεάζει βαθύτερα τη ζωή μας όσο περισσότερο την εφαρμόζουμε. Μindfulness είναι μια ιδέα: να είσαι απλά παρών στην στιγμή που ζεις, εδώ και τώρα, χωρίς κριτική.

Πολλές φορές την συγχέουμε με το διαλογισμό. Διαλογισμός ( meditation) είναι μια εξάσκηση, μια τεχνική, που μας «προπονεί» για να υιοθετήσουμε αυτή την υπέροχη φιλοσοφία mindfulness.

Δεν χρειάζεται όμως απαραίτητα να απομονωθείτε ή να ακολουθήσετε ένα τελετουργικό για να εξασκήσετε το μυαλό. Θα μπορούσατε να πλένετε τα πιάτα, να τρώτε ένα σνακ, να κάνετε τζόκινγκ στο πάρκο, να παίζετε με το σκύλο σας, να τραγουδάτε στο ντους… όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν με συνειδητό τρόπο, όταν είστε πλήρως παρόντες εκείνη τη στιγμή. Μάθετε πώς!

Βαλτε στη ζωή σας την ισορροπία. Την ευζωία. Το mindfulness θα σας βοηθήσει…

“Ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι «η γνώση που απορρέει από την παρατήρηση της εμπειρίας μας (σωματικές αισθήσεις, σκέψεις, συναισθήματα) στο παρόν, χωρίς κριτική». Η ενσωμάτωση της ενσυνειδητότητας έχει επιστημονικά επιβεβαιωθεί ότι συνεισφέρει στη βελτίωση της συναισθηματικής ισορροπίας, πνευματικής διαύγειας και ψυχικής ανθεκτικότητας”.


Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ URBANZEN MINDFULNESS ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Αν νιώθετε ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές, τα επίπεδα του στρες σας υψηλά τότε αυτά τα μικρά προγράμματα θα σας βοηθήσουν να

✔ αποδόσετε καλύτερα

✔ βρειτε συναισθηματική ισορροπία

✔ βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους συνεργάτες σας και τους γύρω σας

✔ έχετε μεγαλύτερη επικέντρωση

✔ βρειτε τις εσωτερικές σας δυνάμεις

✔ πάρετε τον έλεγχο του νου σας.

Μέσα από αυτά τα προγράμματα όχι μόνον θα μάθετε για το Mindfulness αλλά θα αποκτήσετε hands on εργαλεία για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της καθημερινότητας, να γίνετε περισσότερο ανθεκτικοί και να έχετε μεγαλύτερη ενέργεια

Τα προγράμματα είναι ομαδικά και αποτελούνται από τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο από αυτά ή όλα μαζί για να καλλιεργήσετε όλες τις πλευρές του εαυτού σας: νου, σώμα, συναισθήματα.

Η κάθε ενότητα διαρκεί 2 ώρες

1. Stress και Mindfuness:

Μαθαίνουμε για το στρες και πώς συνδέεται με το Mindfulness

Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το νευρικό μας σύστημα και να «ακούμε» το σώμα μας

Μαθαίνουμε τι σημαίνει ενσωμάτωση και με ποιον τρόπο μπορούμε να είμαστε παρόντες. Κάνουμε πρακτική mindfulness και δίνουμε πρακτικά εργαλεία για την καθημερινότητα

2. Σκέψεις και εγκέφαλος

Μαθαίνουμε για τον εγκέφαλό μας και τι λένε οι νευροεπιστήμες

Μαθαίνουμε τρόπους για να διαχειριζόμαστε την εσωτερική επικριτική φωνή μας

Μαθαίνουμε τις παγίδες της σκέψης και με ποιον τρόπο μπορούμε να τις διαχειριστούμε.

Μαθαίνουμε για τον αυτόματο πιλότο και με ποιον τρόπο επηρεάζει τη ζωή μας.

3. Διαχείριση και Αποδοχή Συναισθημάτων

Μαθαίνουμε τι είναι τα συναισθήματα και τη χρησιμότητά τους

Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα δυσφορικά συναισθήματα

Κάνουμε πρακτική και δίνουμε εργαλεία για τις δύσκολες στιγμές

Ανοίγουμε την καρδιά μας στην καλοσύνη και την ευγνωμοσύνη

4. Mindfulness στο χώρο της εργασίας

Μαθαίνουμε να βγαίνουμε από την ένταση. Να συνεργαζόμαστε με ηρεμία και κατανόηση.

Μαθαίνουμε τρόπους για να είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοιMBSR FULL TRAINING – ΠΛΗΡΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΓΧΟΥΣ


Aυτό είναι το αυθεντικό πρόγραμμα 8 εβδομάδων όπως σχεδιάστηκε από τον Jon Kabat-Zinn (Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης) για μείωση του stress.

Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε οι συμμετέχοντες να κατανοούν τη σύνδεση μεταξύ νου και σώματος προκειμένου να μειωθεί το stress και να βελτιωθεί η συναισθηματική αυτορρύθμιση.

Είναι το μόνο πρόγραμμα με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες στον κόσμο εδώ και πάνω από τέσσερεις δεκαετίες. Είναι το πρόγραμμα πάνω στο οποίο στηρίζονται σχεδόν όλα τα προγράμματα Mindfulness.

Το πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί από πολλά νοσοκομεία, εταιρίες (Google, Aetna, General Mills) πανεπιστήμια και κολλέγια (Οxford University, UCLA) τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (Citigroup, Lloyds Bank κλπ)

Ποια είναι τα οφέλη;

Πολλά σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη έχουν αναφερθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες για το πρόγραμμα MBSR :

– Bελτιώνεται η προσοχή και η επικέντρωση.

– Μειώνεται το stress.

– Βελτιώνεται η συναισθηματική τους νοημοσύνη.

– Κινητοποιούνται οι εσωτερικοί πόροι για τη διαχείριση πόνου και άγχους.

– Διακόπτονται τα μη λειτουργικά μοτίβα σκέψεις που δημιουργούν άγχος στην καθημερινότητα.

– Βελτιώνεται η επικοινωνία.

– Αναπτύσσεται η φροντίδα εαυτού.

Δομή προγράμματος

Το πρόγραμμα διαρκεί 8 εβδομάδες, 2,5 ώρες την εβδομάδα και περιλαμβάνει ένα ολοήμερο retreat. Προσφέρει:

● Καθοδηγούμενους διαλογισμούς στην πρακτική Μindfulness.

● Ήπιες διατάσεις σώματος.

● Συζητήσεις με την ομάδα και ασκήσεις για ενσυνείδητη επικοινωνία με σκοπό τη βελτίωση της επίγνωσης στην καθημερινότητα.

● Καθημερινές ασκήσεις για το σπίτι που περιλαμβάνουν πρακτικές Μindfulness καθώς και εβδομαδιαία ημερολόγια.

● Ένα ολοήμερο retreat μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν διάφορες πρακτικές και να ενσωματώσουν όλες τις πρακτικές, παρατηρώντας την επίδραση αυτών.

Κάθε συνάντηση χτίζει στην προηγούμενη. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, τη διάδραση μεταξύ σώματος και νου, τον τρόπο με τον οποίο η προσοχή αλλάζει τη σχέση μας με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τον πόνο και άλλα θέματα που σχετίζονται με την υγεία.

Είναι αυτό το πρόγραμμα κατάλληλο για εμένα;

Αν έχετε στρες και θέλετε να μάθετε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε το στρες και να μειώνετε το άγχος σε αβέβαιες καταστάσεις.

Αν είστε πρόθυμοι να μάθετε για τα δικά σας προσωπικά μοτίβα και συνήθειες που σας εμποδίζουν στην καθημερινότητα.

Αν είστε πρόθυμοι και δεσμευμένοι να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας καθημερινά.

Αν είστε πρόθυμοι να εξασκηθείτε σε ένα ομαδικό περιβάλλον και να έχετε μια μοναδική εμπειρία.

Αν είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τουλάχιστον 7 από τις 8 συναντήσεις και το ολοήμερο retreat.

Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα.Πρoοσέγγιση «Δυναμώνοντας την Καρδιά & το Μυαλό» : ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ


Ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για επαγγελματίες του τομέα της υγείας και ειδικότερα γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχιάτρους/ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές ιατρικής κατεύθυνσης που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και να ενσωματώσουν τα οφέλη της ενσυνειδητότητας τόσο στην επαγγελματική, όσο και προσωπική τους ζωή. Χτίστε ενσυναίσθηση, ήρεμια, κατανόηση και αποδοχή στην καθημερινή πρακτική σας για μια ισορροπημένη επαγγελματική ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Jon Kabat-Zinn, ιδρυτής και πρώην διευθυντής της Κλινικής Μείωσης του Στρες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, βοήθησε να ενταχθεί επίσημα η εφαρμογή τεχνικών mindfulness διαλογισμού στην ιατρικη πρακτική. Μελέτες απεδειξαν ότι η εφαρμογη τους σε ασθενείς και σε γιατρούς μπορει να είναι ευεργετική!

Η αντιμετώπιση φοβισμένων και ταλαιπωρημένων ασθενών, πολλές φορές ασθενών που χάνονται, είναι μια κατάσταση που αποστραγγίζει από μόνη της.

Ανακατευθύνετε την προσοχή σας από τα αρνητικά συναισθήματα όπως ανησυχία, θυμό, απογοήτευση, δίκαιη αγανάκτηση. Αναλύψτε πως το mindfulness σταματά την ενεργειακή εξουδετέρωση των μη υποστηρικτικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Το πρόγραμμα “Δυναμώνοντας την Καρδιά & το Μυαλό” είναι ειδικά σχεδιασμένο και απευθύνεται σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και ειδικότερα σε ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχιάτρους/ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές ιατρικής κατεύθυνσης που επιθυμούν να ενσωματώσουν τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας στην επαγγελματική τους πρακτική όπως και να αποκομίσουν τα οφέλη τους στην προσωπική τους ζωή.
Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της επαγγελματικής σας πρακτικής, ενσωματώνοντας ψυχικές και πνευματικές δεξιότητες όπως η συνειδητή παρουσία, ο νους αρχαρίου, η ενσυναίσθηση και η συμπόνια και παράλληλα, η προστασία της ψυχικής σας υγείας μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης του ιατρικου άγχους και της πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ